Vic Gammon (Hun)

Vic Gammon angol előadó, tradicionális népzenét játszik (főként énekel, angolharmonikán és gombos harmonikán (melodeon) játszik), író, zenekutató és a Folk Music Journal folyóirat egyik szerkesztője. Számos színpadi és rádiójáték zenéjét szerezte és több zenekarban, köztük a The Etchingham Steam Band-ben – az 1970-es években Shirley Collins-szal, jelenleg Annie Dearman-nel és Steve Harrison-nal – játszott és játszik, utóbbiakkal együtt Black Crow / White Crow címmel mostanában az English Folk Dance and Song Society kiadásában CD-je is megjelent.

Vic nemrégiben vonult vissza a Newcastle University Folk- és Tradicionális zene Tanszékének szakirányvezetői posztjáról (Director of courses), de vendégoktatóként továbbra is a tanszék tagja marad. A 2008-ban az Ashgate kiadó gondozásában megjelent Desire, Drink and Death in English Folk and Vernacular Song [A vágy, ivászat és halál témái az angol vernakuláris- és népdalokban] című tanulmánykötete mellett számos egyéb tudományos cikket is publikált.

Vic Gammon-t manapság úgy jellemzik mint „a népzene mai kutatóinak egyik legjelesebbikét” és olyasvalakit, aki „e terület kétségkívül nagytudású szakembere”. 2011 október végén egy koncert keretében Vic átveheti az English Folk Dance and Song Society [az Angol Népzene és Népdal Társasága] aranyjelvényét, amelyet „a népzenét egyedi vagy kiemelkedő módon gazdagító” személyeknek adományoz a Társaság.

Kutatói profil: http://www.ncl.ac.uk/sacs/staff/profile/vic.gammon
Tanulmányok on-line: http://eprint.ncl.ac.uk/
Elérhető zenék on-line: http://soundcloud.com/vic-gammon

Figyelem! A Bramble Briars and Beams of the Sun: Traditional English ballads [Bramble Briars és Beams of the Sun: tradicionális angol balladák] A. L. Lloyd előadásában (kiadja a Fellside Recordings FECD240), Vic Gammon részletes előszavával és jegyzeteivel 2011 júliusában fog megjelenni. (http://www.fellside.com/shop/Details.asp?ProductID=714).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: